AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Protestas contra un misa per colaborores nazi corvatsce

17 maio 2020

On ia aumenta la securia en Sarajevo, la capital de Bosnia e Hersegovina, ante un misa per onora la colaborores corvatsce de la nazis en la Gera Mundal Du. Organizas e ativistes antifaxiste ia parade sur la stradas de la site per protesta.

Esta servi relijial anial aveni usual en Osteraic a la loca de la combate final de Ustaše, la governa pronazi, en la vila Bleiburg. On ia move lo a Bosnia par causa de la restrinjes de coronavirus.

Miles de persones ia protesta en Sarajevo, su la oserva atendente de la polisia. On ia ave no reportas de violentia.

La organiza faxiste Ustaše ia controla Corvatsca como un governa pupetin de Deutxland Nazi de 1941 a 1945, pos la estende de sua pais per inclui tota partes de Bosnia e alga de Serbia. En acel periodo, los ia comensa mata la abitores serbsce, iudi e romani.

Fotos mostrante vitimes de la nazis e la Ustaše ia es poneda longo la via de la prosegue protestante.

Plu tarda, un fola grande ia asembla en la sentro de la site cuando la misa ia es condenada par la maior de Sarajevo, la presidente de Corvatsca e la Congresa Iudi Mundal. La Sentro Simon Wiesenthal, un organiza per diretos umana, ia descrive la misa como “un parodia de memoria e justia”.

La polisia ia clui la distrito sirca la Catedral de la Cor Santa, do la misa ia aveni en la matina de ier. Vinko Puljić, la arcibispo de Sarajevo, ci ia gida la servi, ia rejeta tota la acusas e ia dise ce preas per la spiritos de vitimes no sinifia ce on aproba sua atas.

Un aveni simil de recorda ia es fada en Zagreb, la capital de Corvatsca. Deses de miles de soldatos corvatsce de alia nazi ia fuji con sua familias a Osteraic a la fini de la Gera Mundal Du. Ma la fortes brites ia transfere los a partisanes iugoslavian, ci ia mata multe de los a Bleiburg e en un marxa forsada per revade a Iugoslavia.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).