AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Israel e la AAU fa un acorda per normali relatas

14 agosto 2020

Israel e la Amirias Arabi Unida ia fa un acorda per normali sua relatas, e Israel va suspende sua projeta controversa de propri partes de la Riva Ueste ocupada.

En un declara nonespetada, fada par Donald Trump, la presidente de la SUA ci ia aida negosia la reconsilia, la paises ia descrive la acorda como un avansa major en dirije a pas.

Asta aora Israel ia ave no relatas diplomata con paises arabi de la Golfo Persian. Ma un ansia comun sur Iran ia gida a contatas nonofisial entre los.

On reporta ce la xefes filastini ia es surprendeda par la anunsia. Un portavose per Mahmoud Abbas, presidente de Filastin, ia dise ce la acorda es egal a un “tradi”, e la ambasador filastini a la AAU ia es retirada.

Trump ia refere a la acorda entre Benjamin Netanyahu, ministro xef de Israel, e Mohammed Al-Nahyan, prinse erital de la amiria Abu Dhabi, como “un momento vera monumental”.

Esta es sola la acorda tre de pas israeli-arabi pos la declara de autonomia par Israel en 1948.

A reportores en la Ofisia Oval, Trump ia dise: “Aora cuando la jelo ia rompe, me espeta ce plu paises arabi e muslim va segue la Amirias Arabi Unida.” El ia ajunta ce on va fa un rituo de suscrive la acorda a la Casa Blanca en la semanas veninte.

Plu temprana, en responden a la anunsia tuitada par Trump, Netanyahu ia scrive en ivri: “Dia de istoria.”

En un parla televisada, Netanyahu ia comenta ce el ia “pospone” la projeta de propri la Riva Ueste, ma ce acel projeta resta “sur la table”. Par la propri, alga rejiones de la Riva Ueste ta deveni partes ofisial de Israel.

El ia dise ce Israel va coopera con la AAU per developa un vasin contra la coronavirus, como ance en otra campos incluinte enerjia, acua e la proteje de la ambiente.

Analistes dise ce la acorda pote es videda como un vinse de politica esterna per Trump, ci espera es reelejeda en novembre, e ce lo va dona aida personal a Netanyahu, ci es aora litigada per sobornosia alegada.

La aproba per ambos xefes ia cade par causa de sua respondes a la pandemica. E en Israel, alga persones destriste ci vole propri la Riva Ueste ia espresa sua coleria sur la anunsia.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).