AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Iran ataca bases esuan en Irac

8 janero 2020

La custa de petrolio ia alti pos cuando du bases ospitante soldatos esuan en Irac ia es colpada par misiles balistical de Iran. Ance oro e la en japanes ia gania valua. A la mesma tempo, la valua de asiones global ia diminui entre temes sur la tensa cresente en Asia sude-ueste.

La televisa nasional de Iran ia dise ce la ataca ia es per venja la mata de Qasem Soleimani, la comandor militar xef de la pais.

La ataca ia aveni a alga oras pos la funera per Soleimani, matada par un ataca esuan a venerdi. Sua mori ia crea ansia ce la disputa entre la SUA e Iran va grandi plu.

Plu tensa ta pote disturba la pasa de barcones longo la via la plu usada de mundo per petrolio, la Streta Hormuz. Sirca un sinci de la petrolio furnida a la mundo viaja tra esta streta, cual lia la Golfo Persian a la Mar Arabi.

La Streta Hormuz es esensal per la esportores xef de petrolio en la rejion – Arabia Saudi, Irac, la Amirias Arabi Unida e Cuait – de ci sua economias es construida sur la produi de petrolio e gas.

Ance Iran depende forte de esta via per sua esportas de petrolio, e Catar, la produor la plu grande de gas natural licuidida en la mundo, envia cuasi tota sua gas tra la streta.

Pos la atacas la plu resente, la departe federal de avioni en la SUA ia proibi airocompanias esuan de vola supra Irac, Iran e paises visina. La proibi inclui la Golfo Uman e la acuas entre Iran e Arabia Saudi. La departe ia dise ce la deside es fada en responde a plu ativia militar e la tensa political cresente en la rejion.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).